Basit usulde ticari kazanç mükellefinin yük taşımacılığı faaliyetinde kullanılmak üzere yük asansörü almasının basit usulde vergilendirmeye engel olup olmayacağı

Basit usulde ticari kazanç mükellefinin yük taşımacılığı faaliyetinde kullanılmak üzere yük asansörü almasının basit usulde vergilendirmeye engel olup olmayacağı

T.C. 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

Sayı : 11355271-120.01.01[46-2020/1]-3308 12.01.2023

Konu : Basit usulde ticari kazanç mükellefinin yük taşımacılığı faaliyetinde kullanılmak üzere yük asansörü almasının basit usulde vergilendirmeye engel olup olmayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formlarınızda; şehir içi eşya taşımacılığı faaliyetinden dolayı basit usulde ticari kazanç mükellefi olduğunuz, eşya taşımaya yardımcı olmak üzere eşya taşıma asansörü almanız halinde, basit usulde ticari kazanç mükellefiyetinizin devam edip etmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

 

Aynı Kanunun 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

 

Anılan Kanunun 47 nci maddesinin 1 numaralı bendinde ise; “Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)” hükmüne yer verilmiştir.

 

Diğer taraftan, aynı Kanunun 51 inci maddesinde, basit usulde vergilendirmeden faydalanamayacak olanlar bentler halinde sayılmış olup, 10 uncu bendinde, “Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri (Yapısı itibariyle sürücüsünden başka ondört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç).” hükmüne yer verilmiştir.

 

Öte yandan, 193 sayılı Kanunun 7338 sayılı Kanunla eklenen mükerrer 20/A maddesinde, kazançları basit usulde tespit olunan mükelleflerin 46 ncı maddeye göre tespit edilen kazançları 1/1/2021 tarihinden itibaren gelir vergisinden istisna edilmiştir.

 

Basit usulde kazanç istisnasından yararlanacak olan mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançlar için yıllık beyanname vermeyecek ve diğer gelirler dolayısıyla beyanname vermeleri halinde de bu kazançlarını beyannameye dahil etmeyeceklerdir. Basit usule tabi mükelleflerin kayıtlarının tutulması, belge düzeni ve mükellefiyeti ile ilgili diğer hususların uygulamasına ise mevcut mevzuat hükümleri kapsamında devam edilecektir.

 

Bu hükümlere göre, aynı il sınırları içinde yapılacak şehir içi yük taşımacılığı faaliyetiniz nedeniyle, genel ve özel şartları topluca taşımak kaydıyla basit usulden yararlanılması mümkün bulunmakta birlikte, treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticilerinin basit usulde vergilendirmeden faydalanmaları mümkün değildir.

 

Bu nedenle, şehir içi taşımacılık faaliyetinizde kullanmak üzere eşya taşıma asansörlü araç almanız halinde kazancınızın basit usulde tespit edilmesi mümkün değildir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Leave a Reply

Umut GÖKÇEM

Mali Müşavir