Anaokulu işletmeciliği yapan mükellefin faaliyetine son vermesi ve okul açma ruhsat alınarak yeniden faaliyete başlaması dolayısıyla eğitim öğretim kazanç istisnasından faydalanıp faydalanılmayacağı.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi̇ Dai̇resi̇ Başkanliği
Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı : E-62030549-120[20-2021]-21031 04.01.2023
Konu : Anaokulu işletmeciliği yapan mükellefin faaliyetine son vermesi ve okul açma ruhsat alınarak yeniden faaliyete başlaması dolayısıyla eğitim öğretim kazanç istisnasından faydalanıp faydalanılmayacağı.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve ekinde yer alan dilekçenin incelenmesinden, …/…/… tarihinde …. adresinde faaliyette bulunan … Anaokulu’nun işletilmesi nedeniyle 5 yıl vergi muafiyetinden faydalandığınızı ve 2020 yılında muafiyeti sonlanan Anaokulu’nu pandemi dolayısıyla kapattığınızı, 11/7/2019 tarihinde … farklı bir okul açma ruhsatı ile … Anaokulu’nu açılışını yaparak faaliyete başladığınızı ve faaliyete başladığınız yıl (2019) ile takip eden yılda eğitim ve öğretim işletmelerine tanınan kazanç istisnasından faydalanmayarak beyannamenizde kar beyan ettiğinizi belirtilerek, 2019 yılında açılan bahsi geçen okulun işletilmesi nedeniyle kalan 3 vergilendirme dönemi (2021, 2022 ve 2023) için söz konusu istisnadan faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmış olup, Başkanlığımız görüşüne aşağıda yer verilmiştir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ‘‘Kreş Ve Gündüz Bakımevleri İle Eğitim Ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası” başlıklı 20 nci maddesinde; “Özel kreş ve gündüz bakımevleri ile okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden müstesnadır. İstisna, kreş ve gündüz bakımevleri ile okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlar.”
hükmü yer almaktadır.
Konuya ilişkin açıklamaların yapıldığı 254 seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin;
-“2. Kapsam” başlıklı bölümünde;
“Eğitim ve öğretim işletmelerine tanınan kazanç istisnası, ticari kazanç mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 625 sayılı Kanun kapsamında işletilen okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarından elde edilen kazançlara uygulanacaktır.
Ayrıca, kurumlar vergisi mükellefleri için Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlara da istisna uygulanacaktır.
İstisna kapsamında yer alan;
-Okul Öncesi Eğitim Okulu, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 19, 20 ve 21 inci maddelerine göre kurulan ve mecburi ilköğretim çağına gelmemiş çocukların eğitimini sağlayan okulları,
…
ifade etmektedir.”
-“3.1. Eğitim Öğretim Kazançlarına İlişkin İstisna” başlıklı bölümünde;
“Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden müstesnadır. İstisna, okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlar.
…
Mükellefler, Milli Eğitim Bakanlığınca kendilerine verilen kurum açma izin belgesiyle, faaliyete geçtikleri vergilendirme döneminden itibaren söz konusu istisnadan yararlanabilecektir. Mükelleflerin, söz konusu istisnadan yararlanmak için ayrıca Maliye Bakanlığına başvurmalarına gerek bulunmamaktadır.
…”
– “5. İstisna Süresi İçinde Yeni Okul veya Merkez Yapılması” başlıklı bölümünde ise;
Eğitim öğretim işletmeleri ile rehabilitasyon merkezleri kazanç istisnasından yararlanan mükelleflerin, işletilen okul ve merkezlere ilave olarak yeni okul veya merkez açmaları durumunda, yeni açılan okul veya merkezden elde edilen kazanç istisna uygulaması açısından ayrı bir birim olarak değerlendirilecektir. Diğer bir ifadeyle, istisna uygulaması okul veya merkez bazında yapılacaktır. Örneğin, mükellef (A) Ankara’da 2004 yılında bir ilkokul işletmeye başladı. 2005 yılında da yeni bir okul açarak Konya’da da faaliyete başladı. Bu durumda, Ankara’daki okuldan elde ettiği kazanç 2004 ve 2008 yılları dahil olmak üzere istisna kapsamında olacak; Konya’da faaliyete geçen okuldan elde edilen kazanç ise 2005 ve 2009 yılları dahil olmak üzere istisna kapsamında olacaktır. Bu bakımdan, istisna uygulaması açısından, mükelleflerin kayıtlarını farklı yıllarda faaliyete geçen işletmelerinden elde edilen kazançları ayrı ayrı tespit etmeye imkan verecek şekilde tutmaları gerekmektedir.
Diğer taraftan, 625 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde yeni bir okul açılışı olarak tanımlanmayan mevcut okul kapasitesinin genişletilmesi veya başka bir binaya taşınılması hallerinde istisna uygulaması söz konusu olmayacaktır.”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Milli Eğitim Bakanlığının …/7/2019 tarih ….. sayılı yazısıyla ve …… kurum koduyla ruhsatlandırılan … Anaokulunun yeni bir okul açılışı olarak değerlendirilmesi gerektiğinden anılan anaokulunun işletilmesi dolayısıyla elde edeceğiniz kazançlar için faaliyete başladığınız dönemden itibaren 5 vergilendirme dönemi söz konusu istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.